úterý 16. srpna 2011

Zlý Apple aneb patentová válka

Na internetu se dá dočíst jak je Apple špatný, jak brání rozvoji technologií atd. svými žalobami na Nokii, HTC a hlavně na předběžné opatření ohledně dovozu Samsung Galaxy Tab do zemí EU. Rád bych k tomuto taky něco málo napsal a řekl svůj názor.

Před tím než budete pokračovat ve čtení, tak Vám doporučím přečíst si článek na Lupa.cz odkaz zde, kde je celý spor mezi Apple a Samsungem velmi dobře popsán a hlavně nezaujatě. Nyní uvedu několik argumentů které jsem četl v diskuzích, a řeknu na ně svůj názor:

  • Apple soudy brzdí technologický pokrok - já bych naopak řekl že kdyby se nesoudil, tak by jej brzdil. Proč brzdil? No zcela jednoduše pro to, že ostatní výrobci spí na vařínech a čekají co se ujme. Kde jsou časy designových experimentů jako byla Nokia 770. Vsadím se, že kdyby se tento tablet ujal, tak teď naopak všechny žaluje Nokia. Nebo Vy by jste si nechránili něco co Vám přináší peníze?
  • Apple si patentoval že auto má 4 kola a volant - toto si Apple nepatentoval, on si patentoval to co na těch kolech je - karoserii. Když použiji příměr s automobilizmem, tak mi neříkejte že na první pohled nepoznáte kdo automobil vyrobil, aníž by jste viděli značku vozu: např. Ford má svůj kinetic design, BMW světla pro dení svícení jako kruh kolem hlavních světlometů, Škoda C design zadních svítilen atd. atd. Taky by se jakákoliv automobilka soudila pokud by byla jejich karosérie, až na maličkosti okopírována.
  • Tablety se stejný vzhledem tu byly i před tím - když tyto tablety tu byly i před tím mohla si jakákoliv firma tento vzhled ošetřit jako průmyslový vzor společenství tak jako to udělal Apple. A proč tedy, po tom, co iPad prorazil se tablety začali podobat jako vejce vejci?
Takových to argumetů by se našla spousta, a jak se říká kdo chce psa bít, tak si hůl najde. V případě Apple to znamemá, že odpůrci řeknou jen A, ale nedodají B. Tak jak je to uvedeno v odkazovaném článku např. ohledně patntu na dotykové displaye.

Také mne zajímá jak se teď postaví Google+Motorola ke svým patentů, a zda toto spojenectví nerozpoutá další patentovou válku. Nezastávám se ani jedné strany, a jsem jedině pro, když tyto spory vedou k tomu, že výrobci musí přemýšlet nad designem/vybaveností/uživatelskou přívětivostí svých výrobků a přijít s něčím novým.

Jen na konec dodám, že tyto patnetová tahanice - obzvláště např. o vzhled ikon, nebo vzhled balení v jakém se výrobek prodává - se mi nelíbí, ale chápu že výrobce se dožaduje svých práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím o diskuzi v rámci slušnosti, a respektování názoru spoludiskutujících. Děkuji.