pondělí 19. září 2011

Tak nám spustili Apple store

  Tak jsem dnes byl potěšen zprávou, že pro ČR je spuštěn Apple store (http://store.apple.com/cz). Jak jsem jen tak nahládl, tak ceny jsou pro ČR velmi příjemné - např. iPhone 4 64 GB stojí 16990 Kč, což je velmi dobrá cena, a u nás nemá konkurenci - beru v potaz oficiální prodej. 
  Ale aby to nebylo tak krásné, jak to vypadá, tak je tu zádrhel se zárukou. Podle mne podmínky obchodu (http://store.apple.com/cz/open/salespolicies) psané právničtinou, jsou pro kupujícího velmi nesrozumitelné. Velké spory v diskuzích na internetu, se vedou hlavně kolem článku 10 těchto podmínek. V tomto článku je uvedeno, že je záruka pouze rok, druhá je jen po doložení expertízy, kterou si majitel zařízení musí udělat na vlastní náklady. K tomuto existuje trojí pohled:


  1. Vzhledem k tomu že Apple store má sídlo v Irsku, je vše v pořádku a na toto omezení má plné právo.
  2. Podle informací na stránkách ČOI je to pro kupující z ČR nesmyslné a nákup se řídí zákony ČR (http://www.coi.cz/files/documents/jak-reklamovat-reklamovat-zbozi-zakoupene-v-eu-cz.pdf nebo http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_cs.htm)
  3. Podle legislativy EU je záruka minimálně 2 roky a k její zkrácení nemůže dojít.
  A jak by se řeklo "babo raď". Myslím si že by stálo za to, ČOI zahltit dotazy a donutit ji k zásahu. Podle mého lajckého přesvědčení je správně bod 2 nebo 3.
Tuto "kauzu" budu sledovat i nadále, a uvidím jak se vivine - mám totiž v plánu kupovat iPhone, ale ušetřené peníze mi za rok záruky nestojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím o diskuzi v rámci slušnosti, a respektování názoru spoludiskutujících. Děkuji.