pondělí 1. srpna 2011

Úprava zákona o provozu na pozemních komunikacích

Dnes vešla v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, a v této novele je několik bodů které mne potěšili nebo naopak zarmoutili.

Nejdříve vezmu to co mne potěšilo:
MP již nemusí mít měření označeno cedulí - tato úprava mne velice potěšila, protože konečně budou moct měřit, tak jak se má, a né stát jen u cesty a dívat se jak najednou za cedulí každý jede max. dovolenou rychlostí, a ihned za cedulí konec měření přidá.
Povinnost nosit výstražnou vestu - toto ustanovení říká že řidič, bude muset mít na sobě "oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním;". Toto ustanovení vítám, protože jsem nikdy nějak nepochopil, proč když řídím služební auto musím mít vestu a v soukromém nikoliv - nebo jako řidič soukromého vozidla podstupuji při vystupování menší riziko?
Povinné dopravně-psychologické vyšetření při návratu ŘP po "vybodování" toto je něco co vítám, ale na druhou stranu jsem z něj trošku rozčarován - já bych toto vyšetření zavedl již při žádosti o ŘP a před nástupem do autoškoly.

A teď následuje to, co mne nepotěšilo:
Body se nesčítají, pokud jsou projednávány najednou a to v období 3 měsíců - toto ustanovení mi nějak nejde do hlavy. Proč např. za 5 přestupků dostane řidiči odebrány body jen jednou? Toto podle mne nahrává chronickým porušovačům zákona o provozu na pozemních komunikacích, a přijde mi to jako výsměch všem slušným řidičům.
Lze omezit řidiče při předjíždění je podle mne ustanovení, kterým se jen legalizoval nešvar na našich cestách. Přitom kdyby jsme se na cestách chovali ohleduplně, tak by k tomuto vůbec nemuselo docházet a nemusel by se zákon "změkčovat".

Samozřejmě že má i novela podle mne několik bodů které jsou sporné a jejich vymahatelnost bude velmi, ale velmi těžká - jen pro příklad jde o ustanovení ohledně závodu na silnici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím o diskuzi v rámci slušnosti, a respektování názoru spoludiskutujících. Děkuji.