čtvrtek 19. dubna 2012

Malé rýpnutí :-)

Dnes jsem narazil na recenzi mobilního telefonu HTC One S, a velmi mne překvapily dva údaje u tohoto telefenu:

  • Vnitřní paměť 16GB bez možnosti rozšíření paměťovými kartami
  • Nevyměnitelná baterie

 Proč mne to tak udivilo? No jednoduše proto, že jedny z nejčastějších argumentů proti iPhone byly právě tyto dva ze strany zasánců Androidu. Co se tedy stalo že HTC u svého android (ICS) telefonu zvolil tuto cestu také? Težko říct, ale asi toto bude trend u nových MT - hlavně ze strany nerozšiřitelné vnitřní paměti. Toto pokud vím, tak je první android který toto nedovoluje, ale u konkurenční platformy Windovs phone toto již praktikuje Nokia.

Ad. vnitřní paměť:
  Nevím jak paměťově jsou náročné aplikace nebo hry na Androidu nebo Windows Phone, ale nepříjde velikost paměti malá? Vím, že telefon nemá sloužit jako přenosný disk - ale některým uživatelům to nelze vymluvit, i když si myslím, že flash disk nabídne stejný komfort a nemusím sebou tahat kabel s redukcí na miniUSB pro telefon.
  Nebylo by vhodné, kdyby výrobci těchto telefonů nabízeli více variant vnitřní paměti, tak jako iPhone? Jak jsem již psal, tak neznám velikosti aplikací pro Android/Windows Phone, ale tuším, že někdo kdo používá MT jako obrazový záznamník, hudební přehrávač, sem tam si zahraje nějakou hru a rozšíří OS o další aplikace bude brzy bojovt s nedostatkem, nebo bude muset projevit obrovskou sebekázeň. Sice už slyším námitky, že 16GB by v nabidce zůstal, ale uživatel má možnost volby, a po koupi 16GB verze by mohl nadávat jen a jen sám na sebe, nikoliv na výrobce.
  A výhody tohoto řešení? Podle mne, se ušetří místo na čtečku karet, což jsou další mechanické části v MT - o velikosti čtečky nemá cenu mluvit, protože při dnešní oblibě velkých displayů je toto nepodstatné. Nevýhody jsou jasné z textu výše.

Ad. nevyměnitelná baterie:
 Nevyměnitelnou baterii beru spíše jako plus než nedostatek. A proč tomu tak je? Jeden z hlavních argumentů, který toto řešení odsuzuje je, že někde kde není přístup k el. zásuvce, si stačí od někud vytáhnout druhou baterii a vyměnit. Pokud beru v potaz to, že zásuvka není k dispozici, tak majitel bude zřejmně někde na tůře, a v tom případě nepředpokládám, že bude mí takovýto telefon, ale spíše bych očekával nějaký outdoorový model, kde baterie jdou bez potíží vyměnit.
  Další argument je, že až jednou baterii skončí životnost, nepůjde vyměnit. Je toto opravdu tak důležité? Standardně mají baterie garantováno cca 1000 nabíjecích cyklů, což i při každodením nabíjení zanmená potřebu vyměnit baterii po 2 a 3/4 letech, což si myslím že než investice do nové baterie, se většinou vyplatí investovat do nového MT.
  Jako velkou výhodu tohoto řešení vydím pevnější konstrukci telefonu, protože se omezí počet krytů na minimum, a nevýhody jsou jasné z textu výše. Uvidíme kam se výrobci ostatních telefonů přikloní, a kterou variantu budou u svých přístrojů preferovat.

  V tomto příspěvku nechci hanit konkurenci, protože obě řešení - pevná vnitřní paměť vs rozšiřizelnost kartami a výměnná vs nevýměnná baterie mají své pro i proti, ale asi padl jen z nejčastěji řešených argumentů proč nekupovat iPhone.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím o diskuzi v rámci slušnosti, a respektování názoru spoludiskutujících. Děkuji.