neděle 29. dubna 2012

Dva roky z MacBook Pro, aneb malé ohlédnutí (2. část)

  V mém dalším příspěvku navážu - tak jak již název napovídá - na první část mých zkušeností po dvou letém používání MBP. Dnes bych článek rozdělil na to, co Vám může dělat při přechodu potíže, ale nelze je zařadit ani mezi vyložené klady nebo zápory a jaké aplikace nejčasteji používám. V samotném závěru zhodnotím zda přechodu lituji nebo ne, a zda bych jej doporučil někomu v okolí.
  Možná si říkáte, že by nebylo od věci zkusit také jak si po dvou letech stojí baterie v mém MBP. Nebojte, již při psaní tohoto příspěvku připravuji další článek který se bude věnovat výhradně výdrži baterie.

Ani klady ani zápory
  Na co člověk ještě při switchi narazí, ale nepovažoval bych za klady ani zápory? Je to několik maličkostí, které mne nedoháněli ani k šílenství, ale ani jsem z nich nebyl u vytržení.
  Řádek nabídek - toto je velmi diskutovaná součást OS X. A proč tomu tak je? Vy co jste se s OS X ještě nesetkali, tak jste zvyklí, že veškeré nabídky jsou umístěny v aplikaci - např. v okně Wordu máte všechny nabídky, které se k Wordu vážou. U mac OS X se tyto nabídky zobrazují v řádku nabídek - vždy podle aktivní aplikace se tento řádek změní - nevidím v tom nejmenší potíž, protože i ve WIN musím aplikaci "zaktivnit", abych tyto nabídky mohl použít. Při práci na jednom monitoru to není na závadu, ale trošku problematičtější to je při práci s dvěma monitory - řádek nabídek je vždy jen na primárním monitoru, tak se musí přejíždět myší třeba přes 2 obrazovky.
  Klávesové zkratky v OS X fungují stejně jako ve WIN, jen si člověk musí zvyknout, že místo ctrl se musí použít cmd. Pokud člověk dělá jen na OS X není to nejmenší potíž, ale u mne probíhá přechod mezi WIN (pracovní NTB) a OS X doma. Jelikož klávesa cmd je na stejném místě jako win klávesa, tak se mi stává, že v OS X používám "klasický" ctrl, a ve WIN si otevírám nabídku Start.
  Ukladání souborů které jsou před uživatelem "schovány". Toto je často OS X vytýkáno, ale není to tak černobílé, jak to vypadá. Soubory např. pro iTunes jdou spouštět i z původního umístění, takže uživatel je nesutále vidí a nemusí je importovat do iTunes knihovny. To samé platí např. pro iPhoto, kde si zase uživatel může rozhodnout co se soubory. Je to výhoda nebo nevýhoda? Težko říct, já mám třeba fotografie/hudbu v knihovnách na systémovém disku, ale ještě mám kopii na externím disku.
  Balík iLife dodaný spolu s OS. Možná se divíte proč jsem jej zařadil tady, ale je to velmi jednoduché. Práce s iLife je pro mne perfektní a plně dostačující, navíc je součástí OS, ale mnoha lidem nevyhovuje práce se soubory, tak jak jsem ji nastínil v předchozím odstavci. Také jsem si na tuto práci musel zvyknout.
  Jeden z mýtu o OS X praví, že systém se neseká a nepadá. Tak nevím, asi mám špatný kus OS :-D Ano OS X je velmi stabilní, a není potíž s ním pracovat např. 1 měsíc bez restartu, ale někdy se projeví jeho "tvrdohlavost" a jednou za čas se MBP neprobudí ze spánku, nebo se zasekne, a nezbývá nic jiného než počítač natvrdo vypnout. Za ty 2 roky se mi to již několikrát stalo, což svědčí o tom, že nic není dokonalé. Někteří si řeknete, proč to není v nedostatcích, ale podle mne stabilita tento nedostatek plně vyváží, a na tvrdo jsem MBP musel vypnout asi 5x. Není to mnoho za dva roky, kdy je provozován každý den, ale u WIN na služební NTB jsem BSOD viděl prakticky stejně :-D


Mnou používané aplikace:
  Výčet aplikací se asi nebude lišit od jiných uživatelů Apple počítačů, ale možná několik rozdílů proti nim zaregistrujete :-)

  1. LibreOffice - kancelářský balík který je zdarma, a plně dokáže nahradit MS Office, nebo iWork. Jen pokud na Mac budete dělat něco, co vyžaduje 100% kompatibilitu s MS Office, tak budete muset sáhnout po Office for MAC 2011.
  2. Adium - klient pro ICQ, IRQ, MSN Mesenger, Yahoo! Mesenger, Facebook, Twitter a další. Zkrátka všechny nejpoužívanější sítě budete mít v jednom klientovi.
  3. Divvy - tato aplikace slouží k možnosti změny velikosti oken a jejich "přišpendlení" na určitou část plochy. špatně se to vysvětluje, tak přikládám video.
  4. Adobe Acrobat
  5. AppCleaner - slouží k odinstalování aplikací v prostředí OS X. Jak jsem psal v předchozí kapitole - někdy si aplikace nechá nějaké složky nebo soubory v systému. Toto je takové polovičaté řešení - pokud budete aplikaci ještě někdy instalovat, tak díky těmto "zapomenutým" souborům bude aplikace nastavena jako při odinstalaci. Pokud ji už nebudete v budoucnu instalovat, je vhodné tyto soubory smazat, a právě k tomuto slouží AppCleaner.
  6. 1Password - mnohým uživatelům není potřeba ani představovat, ale kdo ji nezná slouží k ukládání login informací k webovým službám, účtům, seriových čísel pro SW, identit - pro vyplnění např. v eshopech. Díky pluginům snad pro všechny prohlížeče, není nijak omezena, a existuje i v verzi pro WIN i Android.
  7. Money - slouží k přehledu domácích financí, včetně grafů, nastavení badgetů atd.
  8. Parallels Desktop - již název sám napovídá, že slouží k virtualizaci ostatních OS. Momentálně v této aplikaci mám nainstalovány virtuální stroje pro OpenSUSE, Ubuntu, Chrome OS, WIN 8 CP a Commodore OS.
  9. Skype
  10. Balík aplikací od Garminu pro mou navigaci
  11. Google Earth, Picasa a sem tam Chrome od Google
  12. DesktopMonitor - zobrazuje na ploše informace o teplotách, využití paměti a otáčky větráčků
  13. iLife balík - z tohoto balíku hlavně iPhoto a iMovie a občas, abych dostal fotky v nějaké lepší formě na DVD, tak iDVD
  14. Z dalších aplikací které jsou součástí OS X, tak Mail, iTunes, iCal, Adresář, Safari, Mac AppStore, Finder, Spootlight, Preview, Grab, TimeMachine, Poznámky a občas TextEdit.
  15. Xcode - vývojové prostředí pro OS X a iPhone/iPad od Apple. Zatím zde podnikám první nesmělé krůčky, ale časem bych chtěl do programování pro Apple platformu proniknout více :-D
  Výše uvedené aplikace jsou ty nejpoužívanější, ale samozřejmně, že někdy šáhnu i po jiných.

Doporučit přechod na Mac platformu, nebo se mu raději obloukem vyhnout?
  Já osobně přechodu nelituji - neříkám, že byl nějak složití nebo naprosto banální, ale v dnešní době jsou OS podobné jako vejce vejci, a pokud člověk má nějaké základy z jiného OS, tak si myslím že nebude mít potíž. Důvody viděné z mého pohledu jsou uvedeny v tomto a předchozím článku, tak snad jsem je dostatečně vysvětlil. Samozřejmně, pokud Vás něco zajímá, tak se ptejte v diskuzi.
  Potíž při přechodu může u Vás nastat snad jen ve dvou případech:
  1. Nemůžete se úplně oprostit od SW, který existuje jen pro WIN - typicky MS SQL a jiné, které musíte využívat. V tomto případě je možno použít BootCamp
  2. Jste náruživí hráči - na Mac zdaleka není tolik her a ani tolik A titulů, ale co si všímám, tak se situace neustále zlepšuje. Tím nechci říct že někdy bude Mac tak hráčsky zajímavý jako WIN platforma.
  Pokud oželíte výše uvedené nevýhody, tak přechod na Mac mohu jen doporučit, ale v každém případě si nejdříve zajděte k prodejci a tam si Mac "ošahejte". Dokonce nekteří prodejci umožňují si Mac půjčit např. na týden, a teprve tehdy uvidíte zda je Mac pro Vás tou správnou volbou nebo ne - jen v současné době doporučuji Mac s 8GB a více GB RAM ;-)

  Nemíním Vás přesvědčovat, že Mac je pro Vás to nejlepši a jedinečné - vždy záleží na každém jednom uživateli, zda mu vynaložené peníze přinesou užitek který očekává. U mne se to stalo, ale u Vás to může být jinak.


Videa:


Video představení aplikace Divvy


AppCleaner



1Password


Parallels Desktop



Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím o diskuzi v rámci slušnosti, a respektování názoru spoludiskutujících. Děkuji.