čtvrtek 15. listopadu 2012

Rallye - ano či ne?

To co se událo v sobotu, je obrovská tragédie, a je mi líto 4 zmařených velmi mladých lidských životů. V médiích. ale halavně na internetu, se volá téměř po lynčování posádky bratrří Bartončíků. Ale zkusme se oprostit od emocí a podívat se na to s chladnou hlavou - vím že zmařené životy to už nevrátí, stejně jako trpí pozůstalí po 4 divkách, sejně tak budou trpět bratři Bartončíkové.

Podívejme se na tragédii očima jednotlivých aktérů:

Bratři Bartončíkové:
Ač se to mnohým nebude líbit, a mnozí určitě vyjádří svůj názor v diskuzi, tak posádka rally speciálu má ten nejmenší - pokuď vůbec nějaký - díl viny. A proč tomu tak je? Přece jeli závod, a v závodě se jede co to dá. Jestli vylétnutí z tratě byla jezdecká chyba, poryv větru nebo technická závada na voze, se dříve nebo později snad dozvíme, a pevně věřím, že ať výsledek bude jakýkoliv, že mu média budou věnovat stejnou pozornost jako samotné havárii.

Pořadatelé:
Podle informací, které jsou například i v tomto článku, zakázaná zóna byla řádně označena a dívky tam stály. Další věcí je, že dokonce starší dívky byly jako pořadatelky - to jsem jen někde četl, takže to není podložení informace. Takže mají pořadatelé nějakou vinu? Nějako část ano, ale podle mne nijak velkou.
Naopak, za co nesou zodpovědnost 100% - tedy pokud neposkytli informace - je zranění ženy, která pracovala na své zahradě. Nedokážu posoudit, a bohužel z našich médií se to nedozvím, zda upozorňovali lidi bydlící u trati na možné nebezpečí, případně na jaké. Pokud ne, tak za toto zranění nesou výše uvedenou zodpovědnost, pokud ano, tak je zodpovědnost na zraněných.

Dívky:
Stály v zakázané zóně, zřejmně netušily jak auto může vyletět a - podle mého názoru - ani nepozorovaly co se kolem nich dělo. Což je právě ona vražedná kombinace: nezkušené - údajně pořadatelky, které nesledují co se kolem nich děje, a nemají předtsavu, co vůz ve vyších rychlostech může udělat.
Vím, že za toto budete chtí zlynčovat mne, ale myslím si, že největší díl viny nesou samotné dívky.
Ještě bych se také rád zeptal rodičů obou maldších dívek, kde byli, přece není normální, abych takto malé děti, nechal pohybovat kolem trati rally, kde hrozí velké nebezpečí havárie.

A teď bych si dovolil několik rad pro diváky rally, tak aby tento sport byl bezpečný a nemusel se zakazovat. Určitě jste již některé rady šlyšeli nebo četli, ale opakování matka moudrosti. Rady nejsou nijak střezeny třeba podle důložitost - všechny jsou důležité a mohou předejít podobné tragédii jako se stala v sobotu:

  • Poslouhejte, co Vám říkají pořadatelé - doopravdy tam nejsou jen proto, aby Vás buzerovali, ale jsou tam proto, aby pomohli zajistit bezpečí jak Vás diváků, tak i posádek
  • Nikdy nestůjte na venkovní straně zatáčky - může se stát cokoliv, a vůz veletí z trati ani nevíte jak
  • Na RZ neplatí zákon o provozu na pozemních komunikacích - na RZ se pohlíží jako na uzavřenou silnici, a rychlosti přes 150 Km/h, jsou vcelku běžné. Počítejte s tím, že vůz nepojede max 90 Km/h
  • Nikdy nestůjte na koncích rovinek - jak jsem psal v předchozím bodě, rychlosti přes 150 Km/h nejsou neobvyklé, a vzhledem k tomu, že se jede na čas, posádky brzdí na poslední chvíli a může se lechce stát že zatáčku probrzdí. Nechte posádkám únikové zóny.
  • Nikdy na rally neseďte - tato rada zní hodně divně, ale časový úsek který věnujete vstanutí ze země, může být ten rozhodující mezo životem a smrtí. Vždy se lépe utíká ze stoje, než ze sedu
  • Najděte si místo, které není v zakázané zóně, a nejlépe je vyvýšené nad tratí - mnohem hůře může vůz vletět do kopce než po rovince jen pokračovat setrvačností. Samozřejmně že se může stát že vyletí i na vyvýšené místo
  • Vždy pozorujte jak soutěžní vůz přijíždí, a zde nejede nějak divně - musíte pozorovat co se děje kolem. Pokud např. vůz jede ve smyku na rovném ůseku trati, tak je velká prvděpodobnost že něco není v pořádku a hrozí nebezpečí. Prostě pozorujte vůz už jak se blíží, a ne jen průjezd těsně kolem Vás.
Tak jsem snad zhrnul ty nejdůležitější věci, na co si jako divák dát pozor, pokud vás nějaké ještě napadnou, tak budu rád když je vepíšete do diskuze.
Ještě doporučím, si poslechnout rozhovor s jezdcem rally, Antonínem Tlusťákem, ketrý má také nemilou zkušenost při závodech. Celý rozhobor je zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím o diskuzi v rámci slušnosti, a respektování názoru spoludiskutujících. Děkuji.